Čím se bavit (nejen) v létě?

Tento článek vznikl aktualizací článků, které jsem publikovala už dříve jinde. Sepsala jsem alespoň některé aktivity, které je možné provozovat po celé republice. Nezáleží tedy kam pojedete, prakticky vždy si tam najdete zábavu a navíc se k tomu můžete ještě něco zajímavého dozvědět. Něco je zcela zdarma, další je potřeba zakoupit. V každém případě je výběr velký.

Geocaching

Jistě už jste o něm slyšeli. Jde o hledání schránek zvaných “keška”. Obvykle jsou umísťovány na zajímavých místech, o kterých se můžete něco dozvědět, přitom si protáhnete tělo a děti mohou získat nějakou drobnost. K nalezení se používá zejména GPS a slovní instrukce. Kešky můžete lovit nejen u nás, ale i v zahraničí. Pokud chcete vědět více, doporučuji začít zde:

Turistické známky

Jedná se o dřevěná kolečka s vyrytými nápisy a obrázky (vždy vztahující se k danému místu či události) a samolepkou, kterou si můžete někam nalepit (např. do turistického deníku). Jedná se o sběratelské kousky, jejichž cena by měla být 35 Kč a k dispozici jsou i různé speciální edice, které lze získat jen v určitém období (např. letos edice k výročí 1918-2018) Více se můžete dozvědět zde:

https://www.turisticke-znamky.cz/

https://www.turisticke-znamky.cz/

Turistické vizitky

Obdoba turistických známek, ale formou samolepek, které vlepujete do speciálního turistického deníku. Výhodou oproti turistickým známkám je jejich skladnost. Každá vizitka má i soutěžní kupon. Za určitý počet těchto kuponu získáte nový deník, znalostní odznak a můžete vyhrát ještě nějaké další ceny, které se losují každoročně v listopadu.
Sbírat je můžete také v okolních státech, zejména (ale nejen) na Slovensku a v Polsku.

http://turisticky-denik.cz/

Pidifrk

Vtipné (či méně vtipné, zkrátka svérázné) kreslené pohlednice, které můžete zakoupit na určitých místech. Vždy se vztahují k danému místu a graficky na sebe navazují. Dá se z nich takto postupně postavit obří mapa ČR.

http://www.pidifrk.cz/

Kukuřičáci (pouze přes léto)

Jedná se o kukuřičná pole, v nichž jsou vytvořena bludiště, která je nutné projít. Každý rok je to trošku jiné, letos to vypadá, že nebude probíhat sbírání QR kódů na čas, pouze luštění. Ale protože ČR nyní předsedá EU, rozhodli se vytvořit všechna bludiště tak, že budou mít tvar některého z členských států – včetně umístění velkých měst. Loni jsme takto prošli bonusové bludiště ve tvaru ČR (putovalo se mezi jednotlivými okresy) a byl to úžasný a zároveň naučný zážitek. Takže věřím, že letos to bude s jednotlivými státy úplná pecka.

http://kukuricaci.cz/

Skryté příběhy

K hraní je zde potřeba mít chytrý mobil s nainstalovanou aplikací. Dozvíte se historické zajímavosti a projdete zajímavá místa a ještě se při tom dobře pobavíte. Nejvíce si tyto hry spojené s pohybem a poznávání užijí školáci.

https://www.skrytepribehy.cz/pc/akce-a-novinky

Hledačky

Opět se jedná o poznávání nových míst netradičním způsobem. Jde o prožitek, dobré pozorování okolí, procházení trasy podle veršovaných indicií a na konci na vás čeká poklad. Pokud vás hledačky nadchnou, můžete nějakou vytvořit i ve svém okolí. My jsme bohužel měli smůlu s hledačkou v Rudici, protože na konci čeká poklad na místě, které není dostupné 24/7, takže občas je potřeba počítat i s tímto. Více o projektu najdete na:

www.questing.cz

Letní hra ČT Déčko (jen přes letní prázdniny)

Hra, bez které si léto neumíme už ani představit. Pro účast v soutěži je potřeba mít účet na webu ČT 😀 (stačí mít nějaký již z minulosti) a přihlásit se na níže uvedených stránkách. Tam se dozvíte, kde hledat speciální kódy, které musíte zadat, chcete-li soutěžit o ceny. Hrát ale můžete i bez soutěžení (šance na výhru je stejně poměrně malá), stačí prozkoumat mapu a vyrazit na vybraný výlet. Kódů můžete nasbírat také kolik chcete. Červené kódy jsou obvykle nějaká muzea, památky, apod., zelené kódy jsou v přírodě na turistických cílech. Jako velkou výhodu této hry vidím, že vás zavede na zajímavá místa a na červených místech také letos dostanete naučené a inspirativní „Vědátorské listy“ – letos se týkají smyslů / lidského těla a už se nemůžeme dočkat, až je zase všechny sesbíráme a prozkoumáme :).

Soutěž a další informace: https://decko.ceskatelevize.cz/spravte-to-to

Mapa s výletními cíli: https://decko.ceskatelevize.cz/spravte-to-to/mapa

Za pokladem

Návštěva zajímavých lokalit, příběh, řešení úkolů a na konci čeká poklad pro děti. Jedna hra stojí přibližně 200 korun a pokud chcete odměnu v cíli (z nalezeného pokladu) pro více dětí, měli byste podle toho zakoupit příslušný počet herních plánů. A máte-li v okolí zajímavé místo, můžete se podílet na vytvoření nové hry :).

http://www.zapokladem.cz/

Cestičkou

Obdoba Za pokladem, buď se hledá poklad nebo se luští různé úkoly (k dispozici ve dvou úrovních náročnosti).

http://www.cestickou.cz/

Kamínky

Taková letní zábava á la lidé lidem. Namalujete na nějaký kamínek obrázek, z druhé strany uvedete PSČ a případně název skupinky na facebooku a pak jej umístíte někde v přírodě. Někdo jiný jej najde a naloží s ním dle svého uvážení (ideálně nasdílí foto do kamínkové skupinky a pak umístí kamínek jinde, ale někdo si třeba nalezený kamínky i nechá). Některé vyjadřují povzbuzení, obsahují filmové scénky, maskují se za kousek jídla nebo jsou na nich vtipy… Zkrátka je jich moc, najdete je nejen po celé republice, ale dokonce i v zahraničí. Obvykle se umísťují v okolí různých turistických cílů, stačí se jen dobře dívat kolem sebe :). Více informací na facebooku:

https://www.facebook.com/groups/kaminky/ nebo https://www.facebook.com/groups/kaminky2/

Nachozeno

Nově vznikající projekt, který si klade za cíl zábavné poznávání českých měst. Nemáme zkušenost, raději se pohybujeme po přírodě, a nabídka je prozatím omezená, ale třeba to zrovna vás osloví:

https://nachozeno.cz/

Zakopané tajné zprávy

Autorkou je jedna z domškoláckých maminek, která zakopává se svými dětmi na cestách po vlasti tajné zprávy. Některé jsou zdarma, jiné jsou za poplatek, ale jejich součástí jsou úkoly, poznatky, zajímavosti, dobrodružství… Chcete-li vyzkoušet učení jinak, venku, spojené s reálnou zkušeností a zážitkem. Bohužel to ale vypadá, že se projekt přepracovává, takže se nedá dostat k seznamu vše zpráv. Pokusím se zjistit, jak to nyní se zprávami je a informaci případně doplnit. Momentálně se mi na webu jejím podařilo proklikat jen ke dvěma:

https://www.editaberkova.cz/bezdez-nabidka

https://www.editaberkova.cz/zkousime-to-trosku-jinak/jinak-svaty-vaclav/

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *